Ville Pietikäinen

VILLE PIETIKÄINEN

Liikuntapedagogiikalle 2018

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Ville 22-vuotias iloinen liikuntapedagogiikan opiskelija. Olen kotoisin Sipoosta. Mutta kun hain liikunnalle, asuin pikkupaikkakunnalla Kihniössä

Millainen tausta sinulla on?

Jalkapallon miellän päälajikseni, mutta olen myös harrastanut koripalloa,sulkapalloa ja yleisurheilua. Tykkään myös käydä kuntosalilla ja lenkkeillä. Olen aina pitänyt todella paljon eri pihapeleistä. On mukavaa kun pelataan tosissaan, mutta ei totisesti. Valmistun ennen joulua personal traineriksi, mutta muuta aiempaa koulutusta liikunnan saralta minulla ei ole.

Miksi hait liikunnalle?

Olen ollut ylä-asteelta asti sitä mieltä että haluan liikunnanopettajaksi. Pienenä parasta mitä tiesin, oli koulun liikuntatunnit ja välitunnit kun mentiin ulos, pistettiin pelit pystyyn ja pelattiin täysillä viimeiseen minuuttiin asti.

Vielä lukiossa pohdin kuitenkin muitakin vaihtoehtoja. Lopulta armeijassa minulla oli kristallinkirkkaana mielessä että liikuntatieteellinen on se paikka minne lähden tosissani hakemaan.

Mitä hait opiskelemaan?

Hain opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa. Minua kyllä kiinnostaa myös liikuntatieteellisen muutkin opintosuunnat, mutta koen että opettaminen ja lasten ja nuorten parissa toimiminen on se mun juttu.

Miten valmistauduit?

Aloitin heti armeijan jälkeen tammikuussa valmistautumaan  liikunnan pääsykokeisiin, mutta se, mitä pidin hyvänä valmistautumisena, ei riittänyt edes pääsykokeiden toiseen vaiheeseen. Ensimmäisestä hakukerrasta sisuunnuin ja päätin, että ensi vuonna olen varmasti opiskelemassa ja teen sen eteen kaiken mitä se vaatii.

Ilmoittauduin ensimmäisenä YO-kirjoituksiin korottamaan englannin ja terveystiedon arvosanojani. Tilasin myös Liikunnalle.fi- valmennuskurssin ja sain hyvän kuvan siitä, mitä pääsykokeen kaikissa vaiheissa minulta tullaan vaatimaan. Aloitin systemaattisen ja kovan työn. Lainasin kirjastosta Huippu-urheiluvalmennus -kirjan ja luin moneen kertaan ne asiat, joita pääsykokeissa on kysytty aiempina vuosina. Ajoin työni puolesta paljon autolla mutta kuuntelin autossa liikunnalle.fi luentoja tai omia muistiinpanojani joita olin kännykkääni äänittänyt. Käytin luovuutta opiskelumetodeissani ja pyrin harjoittelemaan pääsykokeisiin mahdollisimman paljon, rentoutumista unohtamatta.

 Liikuntakokeita varten liityin aikuistelinevoimistelu starttiryhmään ja lähdin sitä kautta opettelemaan perus kehonhallintataitoja. Lainasin itselleni rullasukset ja talvella hiihdin myös ladulla. Treenasin jokaista lajia tasaisesti, niin että koin olevani kaikessa hyvällä tasolla. Kuvasin omia suorituksiani kännykkäkameralla ja luin Liikunnalle.fi- Facebook tukiryhmässä asiantuntevien valmentajien kommentteja omiin ja muiden kuvaamiin liikuntasuorituksiin ja pyrin oppimaan niistä.

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Heikkoudet oli ehdottomasti kehonhallinta,rytmiikka ja rullasuksihiihto. Edellämainittuihin panostin täysillä ja käytin eniten aikaa. Vahvuuteni oli palloilu. Lajitaustastani oli paljon hyötyä ja lähinnä vain kertasin palloiluosioon kuuluvia asioita.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Ehdottomasti ratkaisevaa oli asenne. Se kun päättää tehdä kaikkensa, kantaa yleensä pitkälle. Lisäksi valmennuskurssin motivoitunut valmennustiimi ja muut hakijatoverit loivat erinomaisen ympäristön oppimiselle.

Suurta apua sain erityisesti porukassa harjoittelemisesta. Siitä oli minulle paljon hyötyä kun sai kuulla muilta vinkkejä sellaisiin asioihin, joita ei vielä hallinnut ja näki millä tasolla muut olivat.

Millainen päivä oli 26.6.2018?

Oli aivan huikea päivä. Olin kotona, olin juuri herännyt katsoin kännykkääni ja siellä oli  varmaan tuhat viestiä joissa luki että ‘’miten kävi’’?

Sykkeeni pomppasi tuhanteen ja kädet täristen menin katsomaan sähköpostini ja kun luin että olin päässyt sisään. En ollut uskoa sitä millään todeksi. Pompin ja huusin innoissani, se tunne oli sanoinkuvaamaton. Siitä edespäin se päivä oli yhtä juhlaa.

Mitä odotat tulevilta vuosilta ja opinnoilta liikunnalla?

Uskon että opintojen aikana tapaan uusia ystäviä, jotka säilyvät läpi elämän. Odotan opiskelulta ehdottomasti unohtumattomia elämyksiä niin koulussa, kuin koulun ulkopuolisissa tapahtumissakin.

Vinkkisi liikunnalle hakevalle

Jos haet liikunnalle niin hae täysillä, koska vahingossa tai antamatta 100% itsestäsi, tuskin tulet pääsemään. Älä myöskään epäröi kysyä apua muilta. Yhdessä suoritusten harjoitteleminen kantaa pitkälle, yksin et näe omia virheitäsi. Ole realistinen omien taitojesi suhteen. Keskity harjoittelemaan niitä mitä et osaa, äläkä pysy vain mukavuusalueellasi.

Kokemuksesta voin sanoa että positiivisella ja ahkeralla asenteella pääsee varmasti pitkälle.