Venla veistola

VENLA VEISTOLA

Liikuntapedagogiikalle 2016

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Venla, 19-vuotias opiskelija. Opiskelen ensimmäistä vuotta liikuntapedagogiikkaa Jyväskylän yliopistossa. Olen kotoisin Jokioisilta. Jokioinen on pikkukunta Lounais-Hämeessä (Helsingin, Turun ja Tampereen välisen kolmion keskellä). Lukion kävin Forssassa naapurikaupungissa Forssassa.

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Lajitaustaani kuuluu ratsastus, joukkuevoimistelu ja uinti. Harrastin joukkuevoimistelua  peruskoulun ajan (9 vuotta). Jouduin lopettamaan joukkuevoimistelun mennessäni lukioon, joten aloitin tällöin liikkumaan n. 5 kertaa viikossa esim. ryhmäliikuntatuntien, kuntosalin ja lenkkeilyn muodossa. Ala-asteen ajan harrastin kilpauintia. Ratsastuksen aloitin 10-vuotiaana, ja siitä lähtien olen ratsastanut noin 2 kertaa viikossa. Nykyisin harrastan ratsastusta sekä liikun muuten monipuolisesti.

Lukion ajan ohjasin Forssan naisvoimistelijoissa alle 7-vuotiaiden lasten liikuntaryhmiä säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa. Pääsin opiskelemaan ensimmäisellä hakukerralla, suoraan lukiosta.

Miksi hait liikunnalle?

Olen aina pitänyt monenlaisesta liikunnasta, en vain omista lajeistani. Liikunta on siis ollut ”minun juttuni”. Halusin ammatin, jonka ansiosta voisin työaamuna herätä miettien, että onpa kiva mennä taas töihin. Liikuntapedagogiikka vaikutti mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Tiesin, ettei liikunnan opettaminen tuntuisi minusta ”työltä”, vaan enemmänkin harrastukselta.  Samalla pystyisin auttamaan muita iloitsemaan liikunnasta. Lisäksi vaikutti aivan unelmalta, että opiskelu sisältäisi paljon erilaista liikuntaa.

Mitä hait opiskelemaan?

Hain opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa. Valmistun liikunnanopettajaksi.

Miten valmistauduit?

Liikuin koko lukion ajan monipuolisesti: minulla oli mm. paljon syventävän liikunnan kursseja. Pääsykokeisiin valmistautumisen aloitin tammikuussa. Kirjoitin keväällä 6 ainetta yo-kirjoituksissa, mutta niihin valmistautumisen ja harrastusten ohella ehdin harjoitella pääsykoelajeja noin 3 kertaa viikossa. Valmistauduin pääsykokeen kirjalliseen vaiheeseen lukemalla tehokkaasti kahden viikon ajan. Heti kirjallisen kokeen jälkeen aloin harjoitella lajitaitoja määrätietoisesti lähes joka päivä. Tein oman harjoitusohjelman, jotta ehdin harjoitella riittävästi kaikkia eri liikuntataitoja. Ystävä- ja tuttavapiirissäni oli eri liikuntalajien taitajia, jotka auttoivat minua lajitaitojen kanssa.

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Heikkouksiini kuuluu luistelu ja palloilu, joita en ole ehtinyt harrastaa. Vahvuuteni puolestaan on rytmiikassa ja uinnissa. Olen myös määrätietoinen, sisukas ja kilpailuhenkinen.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Päätin tammikuussa, että aion hakea liikunnalle tosissani. Liikunnalle.fi-videoiden ja kurssimateriaalin avulla tiesin, miten ja mitä asioita tulisi harjoitella. Uskon, että asenteeni ja motivaationi oli ratkaisevassa roolissa siihen, että pääsin opiskelemaan.

Millaista liikunnalla on ollut ja miten olet viihtynyt?

Olen viihtynyt todella hyvin. On hauska huomata, miten erilaisia opiskelijoita täällä on: opiskelijat ovat kotoisin aivan ympäri Suomea ja heillä on hyvin erilaisia lajitaustoja. Kaikilla yhteisenä tekijänä on kuitenkin innostus liikuntaan, jonka ansiosta meillä on hyvä ryhmähenki. Päivät ovat olleet mielenkiintoisia ja sisältäneet paljon liikuntaa. Uskon, että liikunnalle hakeminen oli yksi parhaimmista valinnoistani, jonka olen tehnyt.