VEERA MÖTTÖNEN
Liikuntapedagogiikalle 2018
Kuka olet ja mistä tulet?
Veera Möttönen 20v. Oon kotoisin Pyhäjoelta, mutta lähes koko elämäni oon asunut Raahessa Pattijoella. Syksyllä muutin Jyväskylään opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa.
Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?
Lukion jälkeen halusin ottaa välivuodesta kaiken irti, joten lähdin syyskuussa au pairiksi Britteihin. Olin päättänyt onnistua keväällä pääsykokeissa, joten hankin Liikunnalle.fi - valmennuskurssin jo hyvissä ajoin, mutta aloitin valmistautumisen kunnolla vasta vuodenvaihteessa palattuani Suomeen. Tiesin, että mulle eniten haasteita tuottaisi kirjallisista kokeista selviäminen, joten aloin jo hyvissä ajoin perehtymään valmennuskurssin materiaaleihin. Keväällä työskentelin valmistautumisen ohessa kouluavustajana ja sijaisena, mistä koin olevan hyötyä, sillä sain paljon käytännön kokemusta opettamisesta. Läpi kevään harjoittelin myös monipuolisesti eri lajeja, mutta keskityin erityisesti heikkouksieni vahvistamiseen. Sain onneksi harjoittelussani paljon apua ja vinkkejä valmentajilta, liikunnanopettajilta ja kavereilta. Harjoittelin jonkin verran myös parin kaverin kanssa, jotka hakivat myös liikunnalle, ja yhdessä valmistautuminen tsemppasi paljon.
Minkälainen oli normaali pääsykokeisiin valmistautumispäivä?
Mun valmistautumispäiviin kuului yleensä työpäivä koululla ja omat treenit, joten aika lailla kaikki vapaa-aika menikin sitten pääsykoemateriaaleja lukiessa. Lajeja harjoittelin myös niin paljon kuin sain vain aikatauluihin sopimaan, mutta koitin huomioida valmistautumisessa mun kokonaiskuormituksen, jotta en väsyisi liikaa ja harjoitteleminen olisi tehokasta ja kehittävää.
Minkälainen oli normaali pääsykokeisiin valmistautumispäiväsi?
Heräsin noin klo 8:00-8:30 söin aamupalan ja keitin runsaasti kahvia. Aamupäivän käytin lukemiseen ja kirjoittamiseen ja pyrin aamupäivän päätteeksi tekemään kysymyksiä materiaaleista, joihin pyrin illalla vastaamaan. Päivällä noin klo 13-14 aikoihin treenasin liikuntakokeita varten, yleensä treeni kesti noin 2 tuntia ja sisälsi kahta eri lajia/lajitaitoa lämmittelyineen ja loppuverryttelyineen. Treenin jälkeen lounas ja takaisin materiaalien pariin. Pyrin lopettamaan opiskelemisen viimeistään klo 19, jotta pystyin rentoutumaan illalla ja sain aikaa asioiden käsittelyyn. Iltaisin tein vielä liikkuvuusharjoittelua ja sen jälkeen ajoissa nukkumaan.
Miten motivoit itseäsi ennen kaikkea vaikeilla hetkillä pääsykokeisiin valmistautuessasi?
Kirjallisissa kokeissa oli mun mielestä tärkeää ymmärtää, että se kuukauden lukuaika, kun materiaalit ovat ilmestyneet on todella lyhyt, ja se kannattaa käyttää hyödyllisesti. Siihen panostaminen oli kuitenkin sen arvoista, kun sitten kutsu liikuntakokeisiin tuli. Muuten harjoittelussa täytyi säilyttää luotto omaan tekemiseensä, vaikka stressiä ja vaikeita hetkiä oli aina välillä. Kannattaa seurata koko ajan kehitystä, sillä oma kehitys motivoi valtavasti jatkamaan harjoittelua. Mua motivoi myös selkeät tavoitteet, eli esimerkiksi uidessa pyrin tiettyyn määrään käsivetoja, telinevoimistelussa yritin onnistua uusissa lajitaidoissa ja palloilussa yritin suorittaa radan jatkuvasti nopeammin.
Mikä oli parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa?
Parasta oli ehkä valmennuskurssin kautta saadut uudet kaverit, joista moni on tällä hetkellä myös
mun opiskelukavereita. Olisi ollut paljon rankempaa valmistautua ihan yksin. Oli myös siistiä harjoitella kevät paljon monipuolisemmin kuin mihin olin tottunut ja oppia uusia taitoja. Miten Liikunnalle.fi-kurssi auttoi sinua onnistumaan pääsykokeissa?
Kavereiden ja tärkeän vertaistuen lisäksi harjoituspääsykokeista oli mulle ehkä se suurin hyöty! Päällimmäisenä jäi mieleen, miten sain opetustuokioon tosi hyviä vinkkejä ja sain testata sen jo etukäteen käytännössä, sillä se oli mulle tosi stressaava tilanne. Harjoituspääsykokeessa epäonnistumisen jälkeen sisuunnuin sen verran, että oikeassa pääsykoetilanteessa sain lähes täydet pisteet. Muutenkin kurssi oli mun mielestä tosi kattava ja kurssilla oli tosi tsemppaava ja motivoitunut ilmapiiri.
Millainen päivä oli 26.6.2018?
Olin kotona enkä ollut oikeastaan tekemässä mitään erityistä, kun kuulin että tulokset ovat tulleet. Oli ihan valtavan onnellinen ja helpottunut olo, kun näin, että opiskelupaikka napsahti. Samantien aloin oikeastaan kertomaan hyviä uutisia perheelle ja kavereille.
Millaista opiskelu liikunnalla on ollut?
Oon viihtynyt tosi hyvin liikunnalla ja tuntuu että oon ihan oikeassa paikassa! Oon saanut valtavasti uusia kavereita ja tuttuja ja täällä on mahtava ryhmähenki. Päivät ovat välillä pitkiä ja täynnä tekemistä, mutta juurikin kaverit ja mielekäs opiskeleminen auttaa jaksamaan. On ollut myös hauskaa, kun opiskelu ei ole ollut pelkkää puurtamista, vaan ollaan esimerkiksi kiipeilty Laajavuoressa puissa, temppuiltu telinesalilla ja opeteltu ajamaan sirkuspyörällä. Pingistäkin oon ehtinyt pelata tuntien välissä, mut mun lyönneissä on vielä melko paljon hiomista...
Mainitse yksi opintojen ulkopuolinen asia, jonka koulupaikka on tuonut elämääsi ja kuvaile asiaa/tapahtuma hieman?
Jyväskylässä oon motivoitunut yleisurheilemaan ihan uudella innolla! Täällä on tosi hyvät olosuhteet ja osaavat valmentajat, ja mielekästä urheilla. Ootan tosi innolla kilpailukautta ja miten mun hyppääminen lähtee kulkemaan pitkän kisatauon jälkeen.
Mitä sanoisit nyt itsellesi, joka miettii liikunnalle hakemista?
Ehkä tärkein vinkki olisi se, että keskity ja usko koko ajan sun omaan valmistautumiseen. Välillä tuntui, että kaikki hakijat ovat niin kovatasoisia ja harjoittelee tosi paljon. Kannattaa kumminkin pitää mielessä ettei määrä korvaa laatua, ja luottaa omaan osaamiseensa. Itsevarmuudesta on mulle iso hyöty jännittävissä tilanteissa. Valmistautuessa kannattaa myös rohkeasti kysyä apua muilta, ja muiden hakijoiden kanssa tsempata toinen toistaan. Kaverit on iso voimavara pääsykokeissa ja samat naamat voi vielä odottaa sitten syksyllä opiskelujen alkaessa!