Susanna Kuusisto

Pertti Lappalainen

Liikuntapedagogiikalle 2017

Kuka olet ja mistä tulet?

Susanna Kuusisto, 20 v. Olen kotoisin Seinäjoelta, mutta vietin viime vuoden Tampereella.

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Olen harrastanut monipuolisesti kaikkea laidasta laitaan, muun muassa pesäpalloa, lentopalloa, koripalloa, jääkiekkoa, salibandya ja uintia. Pesäpalloa tuli pelattua 11 vuotta. Lukiossa pesäpallo kuitenkin jäi ja panostin täysillä salibandyyn. Olin lukiossa Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiassa salibandyn lajiryhmässä. Kävin lukion neljään vuoteen, että sain panostettua urheiluun täysillä. Neljäntenä vuonna lähdin reissupelaajaksi Tampereelle ja pelikuvioiden myötä lukion jälkeen hain Varalan urheiluopistoon liikunnanohjauksen peruskurssille. LOK:illa tuli suoritettua uimaopettajakurssi, ryhmäliikunnan perus- ja syventävä kurssi, nuorten yleisurheiluohjaajakurssi ja urheiluopistojen kuntosalivalmennuksen peruskurssi. Aiemmin olen käynyt myös uinninvalvojan koulutuksen ja tänä keväänä kouluttauduin vauvauinnin ohjaajaksi.

Miksi hait liikunnalle?

Liikunta ja urheilu on aina ollut intohimoni. Toivon, että pystyn innostamaan sekä motivoimaan lapsia ja nuoria liikkumaan. Liikunnan opettajan ammatin koen olevan mielekästä ja vaihtelevaa, niin ettei kahta samanlaista päivää ole.

Mitä hait opiskelemaan?

Liikuntapedagogiikkaa. Olen pienestä asti halunnut opettajaksi, seitsemännellä luokalla se vahvistui juuri liikunnanopettajaksi. Pidän työskentelystä lasten ja nuorten parissa, ja onkin niin siistiä että pääsen yhdistämään sen intohimooni liikuntaa ja urheilua kohtaan tulevassa ammatissani.

Miten valmistauduit?

Päätin valmistuessani lukiosta, että en hae vielä liikunnalle, vaan lähden vuodeksi Tampereelle pelaamaan ja syksyksi Varalan Urheiluopistoon. LOK oli erittäin hyödyllinen kun syksyn aikana pääsi harjoittelemaan kaikkea monipuolisesti. Keväälle otin kaverieni suosittelemana liikunnalle.fi valmennuskurssin, jonka avulla pääsin jatkamaan syksyllä aloittamaani valmentautumista. Facebook-ryhmään kuvaamieni videoiden kommenteista ja verkkomateriaaleista oli paljon hyötyä. Kuitenkin yksi isoin osa valmistautumisen kannalta oli harjoituspääsykoepäivä, joka järjestettiin Jyväskylässä. Siellä pääsi mittamaan tasoaan eri lajeissa sekä sai pääsykoemaisen opetustuokiotilanteen. Harjoituspääsykokeessa huomasi missä on vielä treenaamista ja sen jälkeen pystyi vielä keskittymään pari viikkoa niihin omiin heikkouksiin.

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Oma heikkouteni on aina ollut rytmiikka. Vahvuudet sen sijaan löytyvät ehdottomasti palloilun puolelta.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Oma monipuolinen lajitausta, päättäväisyys, sinnikkyys ja se, että teki koko välivuoden töitä opiskelupaikan saamiseksi. Koin myös erittäin hyödylliseksi sen, että olen valmentanut salibandyn puolella ja keväällä sekä kesällä ohjannut uimakouluja ja vauvauinteja. Sitä kautta olen saanut paljon varmuutta ohjaamiseen ja siitä oli paljon hyötyä opetustuokiossa.

Millaista liikunnalla on ollut ja miten olet viihtynyt?

Olen viihtynyt tosi hyvin. Paljon uusia kavereita ja uusia juttuja. Tunnen olevani ihan oikeassa paikassa, kaikki täällä on niin samanhenkisiä. Kaikki ovat ulospäin suuntautuneita, positiivisia ja urheilullisia. On ihan huippua, kun täällä kaikki on valmiita pikku peleille tai temppuilemaan telinesaliin hypäreillä sekä muutenkin. Oman ryhmän pedalaisiin on jo tutustunut erittäin hyvin, ollaan vietetty paljon aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Liikunnan fukseille järjestetyissä tapahtumissa on päässyt tutustumaan myös muihin pedalaisiin sekä muihin liikuntalaisiin. 

Vinkkisi liikunnalle hakeville?

Kannattaa aloittaa valmistautuminen ajoissa ja tehdä töitä unelmansa eteen. Sinnikkäästi ja monipuolisesti harjoittelemalla taidot kehittyvät huomattavasti ja saat varmuutta suorittamiseen.