Noora Putkonen

NOORA PUTKONEN

Liikuntapedagogiikalle 2018

Kuka olet ja mistä tulet?

Noora Putkonen 21v. Olen kotoisin Lappeenrannasta.

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Oma lajini on ollut viisivuotiaasta lähtien taitoluistelu, jonka lopetin lukion lopussa. Luistelun lopettamisen jälkeen aloitin heti crossfitin, jota harrastan edelleen. Olen kirjoittanut ylioppilaaksi syksyllä 2016. Lisäksi olen käynyt Varalan urheiluopistolla Liikunnanohjauksen peruskurssin. Sen jälkeen jäin Varalaan LPT:lle, mutta se jäi kesken, sillä pääsin tänne liikunnalle.

Miten valmistautumisesi rakentui?

Aloitin lukemaan edellisvuosien materiaaleja jo aika hyvissä ajoin helmikuussa, jotta pystyin oikean luku-urakan aikana keskittymään enemmän artikkeleihin. Ensimmäisellä hakukerralla projekti tyssäsi jo ensimmäiseen vaiheeseen, joten päätin ettei enää kävisi samoin. Treenaamisessa päätin keskittyä vain heikkouksiini. Tiesin palloiluosion olevan itselle kaikista haasteellisin, joten treenasin oikeastaan ainoastaan palloilujuttuja. Lisäksi kävin koko kevään ajan säännöllisesti uimassa, jotta opin sukellustestin hyvin. Olin koko huhtikuun lukulomalla liikuntaneuvojan opinnoista ja keskityin aikalailla pelkästään lukemiseen. Omien treenien yhteydessä harjoittelin tosin edelleen palloilujuttuja ja kymppiloikkaa alkulämmittelyksi, näin treenitunteja kertyi huomaamatta lähes päivittäin.

Minkälainen oli normaali pääsykokeisiin valmistautumispäiväsi?

Huhtikuussa lukuloman aikana heräsin aina tosi aikaisin ja luin pari tuntia jo aivan aamusta. Sitten otin hyvän tauon aamiaiselle ja jatkoin taas. Itselle toimi tosi hyvin se, että aloitti lukemisen hyvissä ajoin, ja sai lukea vaikka peiton alla, näin se ei tuntunut niin raskaalta. Lisäksi, kun olin lukenut päivän asiat niin en palannut niihin enää illalla. Ajattelin, että teen ”työpäivän” ja sitten en palaa asiaan, kun vasta seuraavana päivänä. Illalla kävin aina tekemässä oman treenin, jonka avulla sai ajatukset ja stressin hyvin pois mielestä.

Miten motivoit itseäsi ennen kaikkea vaikeilla hetkillä pääsykokeisiin valmistautuessasi?

Minulla auttoi se, kun mietin edellisen vuoden pettymystä siitä, ettei päässyt jatkoon ensimmäisestä vaiheesta enkä halunnut kokea sitä uudelleen. Halusin todella paljon sisään, eikä heikkoja hetkiä kauheasti edes sitten tullut.

Mikä oli parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa?

Oli kivaa, kun hyviä ystäviä haki myös. Yhdessä treenaaminen oli tosi hauskaa, eikä se tuntunut yhtään siltä, että olisi valmistautunut pääsykokeisiin. Kannattaa siis kerätä ympärilleen hyvä porukka, missä on kiva valmistautua. Lisäksi se auttaa, jos porukassa on eri lajien harrastajia, näin joka lajille löytyy oma konkari.

Miten Liikunnalle.fi -valmennuskurssi auttoi sinua onnistumaan pääsykokeissa?

Päädyin sijoittamaan ainoastaan kirjallisen kokeen valmennukseen, sillä se oli itselle haasteellinen osuus. Etenkin englanninkieliset artikkelit avautuivat täysin uudella tavalla. Lisäksi opin paljon paremmin kuuntelemalla, joten kuuntelin ja katsoin luennot videolta läpi useaan kertaan.

Millainen päivä oli 26.6.2018?

Olin iltavuorossa töissä ja aloin saada kauheasti viestejä, että olinko päässyt sisään. Päivä tuntui todella pitkältä ja olin aivan muissa maailmoissa, sillä en halunnut katsoa tulosta työpäivän aikana. Kotiin päin pyöräillessä vihreät valot sattuivat liian hyvin kohdalle, joten aloin itkeä matkalla, sillä ajattelin että päivän onnistumiset olivat siinä. :D Kun vihdoin kotona tajusin päässeeni sisään, niin olin varmasti iloisempi kuin ikinä. Oli ihanaa, kun kova työ oli tuottanut tulosta.

Millaista opiskelu liikunnalla on ollut?

Opiskelu on ollut hauskaa, etenkin liikuntademoilla ei tunnu yhtään siltä, että olisi koulussa opiskelemassa. Välillä päivät ovat aika pitkiä ja kiireisiä, mutta on aika paljon itsestä kiinni kuinka stressaavan opiskeluarjen itselleen rakentaa. Pingistäkin olen pelaillut pari kertaa, mutta olen niin huono ja ympärillä on aina liikaa yleisöä, täytyy ehkä alkaa treenaamaan salaa.

Mainitse yksi opintojen ulkopuolinen asia, jonka koulupaikka on tuonut elämääsi ja kuvaile asiaa/tapahtuma hieman?

Yksi kivoimpia asioita on ollut luistelun uudelleen aloittaminen. Jäällä on ollut kiva käydä kissojen kanssa ja muistella vanhoja taitoja mieleen.

Mitä sanoisit nyt itsellesi, joka miettii liikunnalle hakemista? 

Ensimmäisenä vuonna hain sisään sillä ajatuksella, että kouluun on lähes mahdotonta päästä. Toisella kerralla muutin ajatusta niin, että jos muutkin ovat sinne päässeet, niin kyllä minäkin. Missään vaiheessa ei saisi epäillä itseään vaan tulisi päättää, että sisään mennään. Jos tänne oikeasti haluaa, niin jokainen siihen pystyy, jos vaan tarpeeksi tekee töitä