Nina Nakari

NINA NAKARI

Liikuntapedagogiikalle 2018

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Nina, 23-vuotias iloinen liikuntalainen. Olen kotoisin Espoosta, mutta muutin Jyväskylään jo vuosi sitten valmistautumaan liikunnan pääsykokeisiin.

Millainen tausta sinulla on?

Koulutukseltani olen urheiluhieroja. Olen myös käynyt liikunnan ohjauksen peruskurssin. Lajitaustaa löytyy jalkapallosta (maalivahti) ja tanssista (street, show), mutta tykkään harrastella monipuolisesti milloin mitäkin.

Miksi hait liikunnalle?

Alunperin unelma-ammattini oli fysioterapeutti. Ennen koulutukseen pääsi sisään melkein suoraan urheiluhierojan papereilla. Valitettavasti kesken opintojen tuli uudistus, joka ei antanut hierojille enää etuuksia yhteishaussa. Ajatus liikunnanopettajan ammatista kuitenkin muhi pitkään takaraivossa, ja joka vuosi lukion jälkeen hain paikkaa yhteishaussa tuloksetta. Vasta lähes neljän välivuoden jälkeen, samalla kun suoritin liikunnanohjauksen peruskurssia, tajusin että haluan tulevaisuuden ammattini liikunta-alalta.

Mitä hait opiskelemaan?

Hain opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa, sillä mielestäni liikunnanopettajien rooli yhteiskunnassa on yllättävän tärkeä. Ammatti on muutoksen alla uuden opintosuunnitelman myötä ja haluan olla mukana rakentamassa sitä tuleville sukupolville. 

Miten valmistauduit?

Kuten aiemmin kerroin, olin jo muutamia vuosia hakenut liikunnalle ennen kuin uskalsin ensimmäistä kertaa yrittää tosissani. Ajatus epäonnistumisesta pelotti niin paljon, etten pystynyt laittamaan kaikkea peliin. 2017 pääsin ensimmäistä kertaa 2.vaiheeseen, mutten ollut valmistautunut liikuntaosuuksiin ja opetustuokioon kunnolla. Aloin treenaamaan seuraavan vuoden koitokseen jo syksyllä. Eräs tuttuni, joka opiskeli liikunnalla, vinkkasi Liikunnalle.fi- valmennuskurssista. Ilmoittauduin kurssille ja aloin pistämään asioita tärkeysjärjestykseen. Mitkä ovat vahvuuteni? Mitkä heikkouteni? Mitä minä voin tehdä, että pääsen tavoitteeseeni? Konkreettisia toimenpiteitä: ilmoittauduin aikuisten telinevoimisteluryhmään, kävin uimassa Aalto Alvarissa ja treenailemassa yleisurheilua Hipposhallilla viikoittain ja otin yhteyttä hiihtoseuraan, josta sain rullasukset lainaan. Perustimme myös valmennuskurssin Jyväskylä-tiimin kanssa treeniporukan ja kävimme yhdessä joka viikko harjoittelemassa milloin mitäkin lajia. Tämä treeniporukka osoittautui kaikista tärkeimmäksi vertaistueksi. Tsemppasimme toisiamme ja treenasimme myös opettamista antamalla palautetta toinen toisillemme. 

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Vaikea sanoa, mitkä olivat heikkouksia tai vahvuuksia. Edellisen vuoden pisteytyksessä liikuntaosioissa kaikista osa-alueista sain n. puolet pisteistä, joten tiesin että kaikessa täytyy vähän parantaa. Ehdottomat inhokkilajit olivat kuitenkin rullahiihto, uinti ja telinevoimistelu, joten niihin käytin eniten aikaa. Heikkouksiin voisi luokitella myös 1.vaiheen kirjallisen osion, jonka vuoksi aloin lueskelemaan edellisten vuosien materiaaleja jo talvella.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Olin päättänyt laittaa kaiken likoon, jotta pääsen tänä vuonna sisään. Uskoin itseeni tarpeeksi ja luovuin epäonnistumisen pelosta. Vaikka tänä vuonna 2.vaihe oli pienimuotoinen yllätys, valmistautuminen jo edellisenä syksynä loi pohjaa lajitaidoille. Liikunnalle.fi- valmennuskurssi ja perustamamme treeniporukka oli korvaamaton apu ja tuki prosessissa, mutta tahdon pitää lähteä itsestä. Kukaan muu ei voi motivoitua puolestasi haluamaan unelmaasi. Kova duuni palkitaan aina.

Millainen päivä oli 26.6.2018?

Olin töissä myöhään ja päätin, etten katso tuloksia ennen kuin pääsen kotiin. Perhosia ei ollut vatsassa vaan ennemminkin kiviä. Viestejä tuli koko ajan. Joku pääsi, joku ei päässyt. Ahdistus kasvoi ja työpäivä tuntui ikuisuudelta. Tieto tuloksesta tuli jo oikeastaan autossa matkalla kotiin, kun vahingossa katsoin sähköpostin alun, jossa luki sanat "onnittelut opiskelupaikasta". Itkuhan siinä tuli ja ilon määrä oli suunnaton. Olin saavuttanut jotain, jonka vielä pari vuotta sitten luulin olevan mahdotonta. Kotona varmistin asian opintopolusta ja taas tuli itku. Koko loppupäivä oli yhtä usvaa ja aika meni uutisen kertomisessa ja viesteihin vastaillessa.

Mitä odotat opiskeluilta?

Odotan tulevia opiskeluvuosia ja erityisesti uusien asioiden oppimista innolla. Uskon, että tästä kokemuksesta jää elinikäisiä ystäviä, ihania muistoja ja parhaat valmiudet tulevaan ammattiin.​

Vinkkisi liikunnalle hakevalle

Ole varma itsestäsi ja uskalla antaa kaikkesi. Tiedosta vahvuutesi ja heikkoutesi ja keskity heikkouksien vahvistamiseen, vaikka vahvuuksien hiominen on yleensä mukavampaa. Treenatkaa yhdessä porukalla ja luokaa positiivinen ilmapiiri. Pystytte tukemaan ja tsemppaamaan toisianne niin lajitaidoissa kuin lukemisessa.