MIIKA MARTISKAINEN

MIIKA MARTISKAINEN

Liikuntabiologialle 2018

Kuka olet ja mistä tulet?

Miika Martiskainen, 21vee. Lähtöisin Lieksasta, mutta reilun vuoden verran tukikohtana on ollut Jyväskylä

Millainen tausta sinulla on?

Kilpatason jääkiekkoa 5-vuotiaasta asti, alasarjafutista n. 10 kesän verran. Kummastakin lajista löytyy myös valmennus- ja tuomarikokemusta. Näiden lisäksi kaikennäköstä palloilua ja paljonpaljon liikuntaa! Koulutuspuolella pohjana on lukio ja terveystieteitä avoimessa yliopistossa.

Miksi hait liikunnalle?

Ura kilpaurheilijana ei ikinä auennut ja on tuntunut siltä, että on vielä kuitenkin paljon annettavaa. Olen tiennyt aina että haluan tavalla tai toisella tehdä työuran urheilun parissa. Viime vuosina liikkumisen fysiikka on alkanut kiinnostaa, joten liikuntabiologia oli aika looginen vaihtoehto.

Mitä hait opiskelemaan?

Hain kaikkiin liikuntatieteellisen tutkinto-ohjelmiin, joista liikuntabilsa oli numero uno.

Miten valmistauduit?

Aloitin syksyllä terveystieteiden opinnot avoimessa yliopistossa, ja samalla aloin jo valmistautumaan pääsykokeiden kirjalliseen osioon ja liikuntakokeisiin. Pyrin painottamaan harjoittelun heikkouksiin, mutta myös hiomaan ne omat vahvuudet timanttisiksi - voinkin suositella tätä kaikille, niin pääsykokeissa saat helposti omista vahvuuksistasi kovat pisteet. Ruvettiin muiden Jyväskylässä asuvien kurssilaisten kanssa treenaamaan porukalla, mikä teki treenaamisesta paljon mukavampaa, mutta oli myös ihan avainasemassa siinä, että pääsin lopulta liikunnalle.

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Heikkoudet oli selkeästi rytmiikka ja voimistelu, vahvuudet uinnissa ja palloilulajeissa sekä kirjallisessa osuudessa mm. avoimen yliopiston opintojen myötä.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Porukalla treenaaminen, JyVon aikuisvoimistelu ja määrätietoinen harjoittelu. Kyllähän tämä on myös asennelaji, ja omalla kohdalla vaati päättäväisyyttä ja ’’uhrauksia’’. Kun toisen kerran avasin kielteisen päätöksen opiskelijavalinnasta niin oli helppo kerätä sisua valmistautumiseen.

Millainen päivä oli 26.6.2018?

Heräsin aamuvuoron jälkeisiltä päikkäreiltä, ja meidän treeniringin whatsapp -ryhmä oli ruvennut huutamaan hoosiannaa, koska tulokset oli julkaistu. Olihan se pirun hienoa avata se myönteinen päätös, mutta suosittelen kaikkia kokemaan vielä itse tuon tunteen!

Miltä ensimmäiset viikot liikunnalla ovat tuntuneet?

Mikäpä sen parempaa, kun saat opiskella sitä omaa unelma-alaasi samanhenkisten, hienojen ihmisten kanssa. Toki opiskelijaelämään kuuluu kaikennäköisiä lieveilmiöitä, jotka oon ottanu mielelläni vastaan.

Mitä odotat tulevilta vuosilta ja opinnoilta liikunnalla?

Hienoja kokemuksia, uusia asioita ja uusia ihmisiä, mutta myös valmistautumista tulevaa työuraa varten.

Vinkkisi liikunnalle hakevalle

Aloita treenaamaan ajoissa ja määrätietoisesti, pidä asenne ja motivaatio yllä omalla tavallasi, mikä ikinä se sitten onkaan. Ole valmis myös priorisoimaan ja tekemään uhrauksia valmistautumisen eteen. Kannattaa esimerkiksi miettiä sitä, mitkä on valmiudet kehittyä ja treenata, jos käytät viikossa 40 tuntia ansiotyöhön.