Sinna Raittila

ELIAS RISSANEN

Liikuntabiologialle 2019

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Elias Rissanen, 20v lähtöisin kajaanista. Kouluun päästyäni muutin kesällä Jyväskylään, tosin opinnot alkavat vasta ensi syksynä, koska suoritan tällä hetkellä asepalvelusta!

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Valmistuin lukiosta 2018 joulukuussa, seuraava etappi koulutuksen suhteen olikin hakea liikunnalle. Pelasin kymmenisen vuotta jalkapalloa, lopetin lajin kuitenkin 2015 syksyllä. 2014 vuodesta asti olen harrastanut voimaharjoittelua, joka veikin mielenkiintoa yhä enemmän kohti liikuntatieteiden opintoja. Katutanssia olen myös harrastanut pienestä pitäen, nyt 16 vuotta!

Miten valmistautumisesi rakentui?

Treenasin alusta alkaen melko kovasti. Lajitreenejä mahtui viikkoon vuoden 2018 lokakuun alusta alkaen keskimäärin 4 kappaletta. Treenasin alkuun pitkälti valmennuskurssin ohjelmaa noudattaen, mutta huomatessani vahvuuksiani ja heikkouksiani osasin priorisoida harjoittelua tarkemmin. Myöhemmin myös osasin yhdistää ja soveltaa erilaisia treenejä ajan säästämisen vuoksi.

Minkälainen oli normaali pääsykokeisiin valmistautumispäiväsi?

Normaali päiväni rakentui yleensä seuraavalla tavalla: 6:30 herätys, aamupala ja valmistautuminen treenipäivään. Yleensä ensimmäinen treeni alkoi kahdeksalta aamulla sen ollen esimerkiksi yleisurheilu, telinevoimistelu tai uinti. Treenin päätyttyä (kesto n.1h) huolsin ja ruokin itseni, jonka jälkeen etenkin tammikuusta eteenpäin pidin parin tunnin lukusession. Aluksi luin aina huippu-urheiluvalmennuskirjaa, katselin oppimisympäristön kattavia luentopätkiä sekä muistiinpanoja. Myöhemmin keväällä muu aineisto tuli mukaan kuvioihin! Koska mulla oli yhä rakkaat harrastukset, treenasin vielä myöhemmin päivällä voimaharjoittelua, tanssia tai vedin toisen "liikunnalle -treenin". Kovimpina viikkoina suurin osa päivistä oli tuplatreenipäiviä, joskus treenejä oli vuorokaudessa jopa kolme.

Miten motivoit itseäsi ennen kaikkea vaikeilla hetkillä pääsykokeisiin valmistautuessasi?

Suurin motivaattori oli ennen kaikkea unelmien opiskelupaikka. Ajatus siitä, että pääsee tekemään todella "sitä mistä tykkää" ja mistä on kiinnostunut sai joka päivä puskemaan kovasti! Ajattelin mielessäni, ettei ole väliä millaisia toiset hakijat ovat ja kuinka valmistautuvat, koska aion olla h-hetkellä tarpeeksi hyvä. Koko matka toikin tullessaan myös itsensä ylittämisen tunteita, mikä auttoi myös jaksamaan muissa arjen askareissa. Vaikka viikot oli pitkiä ja välillä todella raskaita, tiesin sen kaiken olevan sen arvoista. Treenit ja työ eivät itsestään tapahdu. Se on muistettava aina kun hakuprosessissa iskee motivaation tai jaksamisen puutteita.

Mikä oli parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa?

Parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa oli eri lajien harrastaminen ja aineistojen lukeminen sekä niistä oppiminen. Kuten sanoinkin, hain liikunnalle koska olen siitä yksinkertaisesti niin valtavan kiinnostunut, minkä vuoksi myös pänttääminen oli aivan huikeeta kun sai oppia asiasta lisää!

Miten Liikunnalle.fi -valmennuskurssi auttoi sinua onnistumaan pääsykokeissa?

Liikunnalle.fi loi rehellisesti sanoen pohjan tälle kaikelle. Se, että osasin treenata heikkouksiani, tiesin miten toimia kokeissa ja harjoitellessa, sain hyvin paljon syventävää extramatskua ja oppimistapoja kokeita varten ja sain tutustua lukuisiin huipputyyppeihin: vetäjiin, mutta ennen kaikkea myös kurssikavereihin! Oli aivan huippua, kun yhdessä painettiin hiileen päämäärä kirkkaana mielessä.

Millainen päivä oli 25.6.2019?

Pääsykokeista oli jokunen viikko mennyt, kun salin pukuhuoneessa näin viestin kurssikaveriltani: "No, pääsitkö!?" Olin aivan hämilläni, koska luulin että tulokset tulisivat myöhemmin samalla viikolla. Menin kuitenkin tarkastamaan tilanteen. Syke oli jotain 1000000 ja puhelin (ja minä) putosi lattialle kun tajusin pitkän tekstin alapuolella näppäimen "Otan vastaan opiskelupaikan." Tirskautin parit onnenkyyneleet ja huusin riemusta. 1. vaihtoehtoni oli Liikuntabiologia, jonne siis pääsin. Tunne oli jotain käsittämätöntä, vastavaa ei koe joka päivä.

Millaisia ensimmäiset päivät liikunnalla ovat olleet, ja millaiselta elämä liikuntalaisena on tuntunut?

Ensimmäiset päivät ovat olleet aika sekavia, kuten voi olettaa kun saapuu uuteen paikkaan. Paljon infoa pitäisi ottaa vastaan kaikista yleisistä asioista. Välillä saan itseni kiinni tuijottelemasta ympärilleni ja ajattelemasta “Niin… mä opiskelen täällä nyt…” ja ei se oikein tahdo tuntua ihan todelliselta vieläkään, vaikka tunnen tosi vahvasti, että olen juuri oikeassa paikassa!

Mitä odotat tulevilta opiskeluvuosilta?

Odotan opiskeluvuosilta paljon. Tulee olemaan varmasti tosi hauskaa, mutta hienointa on se, että pääsee opiskelemaan päivästä toiseen itselle lähellä sydäntä olevia asioita. En malta odottaa!

Mitä sanoisit nyt itsellesi, joka miettii liikunnalle hakemista?

Neuvokseni voin sanoa että tavoitteet tulee asettaa riittävän korkealle, koska silloin niihin pyrkiminen eli *kova työ* kantaa kyllä hedelmää. Itseluottamusta peliin ja kovaa ajoa kohti unelmia, joka päivä!