Vastaaminen monivalintakokeessa

Liikunnan kirjallinen koe on viime vuosina toteutettu monivalintakokeena. Tämä tarkoittaa sitä, että annettuun kysymykseen on vaihtoehdot A, B, C, D. Usein vain yksi vaihtoehto on oikea. Lisäksi usein on ollut osio, jossa on vain oikein/väärin väittämiä. Monivalintakokeiden haastavuus piilee siinä, että usein väärästä vaihtoehdosta palkitaan miinuspisteillä. Monivalintakokeessa sortuu myös helpolla hosumiseen, kun pitää vain ympyröidä kirjaimia. Hiotaanpa siis hieman strategiaa tulevaa monivalintakoetta varten.

Jaa kokeeseen vastaaminen kolmeen osioon: 1. Lue ja silmäile ensin koko koe läpi ja vastaa niihin kysymyksiin joihin tiedät varmasti vastauksen. Merkkaa koepaperiin (tarkista saako koepaperiin kirjoittaa) myös ne kysymykset joihin uskot tietävästi vastauksen. 2. Lue koe toisen kerran läpi ja vastaa nyt haastavampiin kysymyksiin. 3. Jätä viimeiseen osioon ne kysymykset joihin et todennäköisesti tiedä vastausta. Älä siis jää kokeen alussa murehtimaan näitä kysymyksiä vaan käytä jäljelle jäänyt aika päätökseen: arvaanko vai jätänkö vastaamatta? Toisinaan intuitioon kannattaa luottaa. Lopuksi on suositeltavaa lukea koko koe, niin kysymykset kuin vastauksetkin, kerran tai kaksi läpi. Tämä on tärkeää tehdä huolella, sillä tässä vaiheessa ihminen helposti sortuu lukemaan asiat niin kuin olettaa niiden olevan. Yksittäiseen kysymykseen vastaaminen: Aivan ensimmäiseksi peitä vastausvaihtoehdot kädellä ja lue kysymys huolella. Luettuasi kysymyksen yritä vastata siihen mielessäsi. Nosta tämän jälkeen käsi pois vastausvaihtoehdoilta ja etsi lähimpänä oleva vastausvaihtoehto. Monivalintakokeissa saatetaan kysyä samaa asiaa kahteen kertaan. Toisella kerralla kysymys on "käännetty" toisin päin tai kysymyksen muotoa on muutettu. Varmista aina, että ymmärrät kysymyksen.

Vaikeisiin kysymyksiin vastaaminen: 1. Eliminoi vastausvaihtoehdot, jotka tiedät vääriksi.

Mikäli koepaperiin saa kirjoittaa niin merkkaa väärät vastaukset. 2. Testaa vastausvaihtoehtoja oikein/väärin-kysymyksillä vähentääksesi vastausvaihtoehtojen määrää. 3. Eliminoi vastausvaihtoehdot, jotka eivät yksinkertaisesti sovi kysymykseen aiheeltaan tai kieliasultaan. 4. Eliminoi vastausvaihtoehdot, jotka vaikuttavat siltä, että ne eivät edes liity koealueeseen. 5. Eliminoi vastausvaihtoehdot, jotka sisältävät negatiivisia tai absoluuttisia sanoja.

Usein vaihtoehdot, joissa on selvästi negatiivisia tai ehdottomia ilmauksia, ovat tuulesta temmattuja. 6. "Muiden yläpuolella".

Jos vastausvaihtoehdoista kolme ovat mielestäsi oikein, valitse se yksi, mikä on vielä muiden yläpuolella. 7. Kysymykset joille on numerovaihtoehtoja.

Usein on suositeltavaa eliminoida pienin ja suurin ja pohtia kahden keskimmäisen välillä. 8. Fifty-fifty Joissakin vastausvaihtoehdoissa vaihtoehdot ovat toistensa vastakohtia. Eliminoi mielestäsi väärä kaksikko ja tee valinta oikean kaksikon väliltä. 9. Suosi vastausvaihtoehtoa, mikä sisältää yksityiskohtia. Usein pitkä ja yksityiskohtainen vaihtoehto on oikea. Vielä pari vinkkiä: - Vastaa aina, kun väärästä vaihtoehdosta ei tule miinuksia. - Jos tiedossa on miinupisteitä, älä vastaa jollet tiedä. - Hyödynnä kysymyksiä ja vastauksia jotka tiedät kysymyksissä joita et tiedä, ja älä pelkää vaihtaa ensimmäisiä vastauksiasi Muista, että etsit parasta vastausta et vain oikeaa.

 

Lisää vinkkejä löydät ilmaisesta Menestyjän oppaastamme täältä.