Taru Teikari

TARU TEIKARI

Liikuntabiologialle 2018

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Taru, 20- vuotta. Tulen Isojoelta, pienestä kylästä Etelä-Pohjanmaalta.

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Lukion jälkeen pidin välivuoden, jonka aikana kävin Varalan urheiluopistossa
liikunnanohjauksen peruskurssin. Olen harrastanut monipuolisesti erilaista liikuntaa. Liikunnallista elämäntapaa pidän yllä esimerkiksi kuntosalin, lenkkeilyn, hiihdon ja sählyn avulla. Kilpaurheilutaustaa minulla löytyy ampumaurheilusta.

Miten valmistautumisesi rakentui?

Jo syksyllä loin valmistautumiselle hyvän pohjan Varalan urheiluopistossa. Alkuvuodesta tein päätöksen hakea täysillä liikuntatieteelliseen tiedekuntaan ja pääaineeksi selkeytyi liikuntabiologia. Valmistautumiseni tueksi ilmoittauduin liikunnalle.fi valmennukseen. Lajitaitoja harjoittelin monipuolisesti valmennuskurssin ohjeiden avulla koko kevään. Hankin itselleni rullasukset ja matkustin lähikuntiin, jotta pääsisin harjoittelemaan uimista. Pyysin myös apua eri lajeja tuntevilta tuttavilta ja ystäviltä treenaamiseen. Aloitin myös tutustumisen kirjallisen kokeen kirjamateriaaleihin. Olin pyrkinyt raivaamaan keväälle mahdollisimman paljon tilaa, jotta ehdin kunnolla valmistautua pääsykokeisiin. Olin asettanut sen
ykkösprioriteetiksi. Huhtikuussa jäin pois töistä, Jotta pystyin panostamaan täysillä kirjalliseen kokeeseen opiskeluun, tällöin lajitreenit jäivät huomattavasti vähemmälle. Kirjallisen kokeen jälkeen kuitenkin jatkoin aktiivisesti lajitreenaamista ja pyrin hiomaan jokaista osa-aluetta hyvään kuntoon.

Minkälainen oli normaali pääsykokeisiin valmistautumispäiväsi?

Kirjalliseen kokeeseen opiskellessa heräsin aamulla aikaisin lukemaan ja luin yleensä päivän. Pidin opiskelun lomassa selkeitä lounastaukoja, aivan kuten olisin ollut töissä. Paneuduin aina yhteen artikkeliin pidemmäksi aikaa kerralla. Illalla menin liikkumaan tai tekemään jotain, jolla sain ajatukset muualle. Liikuntalajeja treenatessa tein suunnittelemani treenit yleensä jo varhain aamupäivästä, jos se vain oli mahdollista. Useasti matkustin lähikuntiin, jotta pääsin parempien harjoitusmahdollisuuksien äärelle. Tällöin treenasin heti kerralla useampaa lajia.

Miten motivoit itseäsi ennen kaikkea vaikeilla hetkillä pääsykokeisiin valmistautuessasi?

Pidin tavoitteen kirkkaana mielessäni ja muistutin itseäni siitä, että tehty työ oli aina askel lähemmäs koulupaikkaa. Myös läheisten tuki sekä muiden valmennuskurssilaisten vertaistuki oli tärkeää.

Mikä oli parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa?

Oman kehityksen huomaaminen oli tietenkin palkitsevaa ja motivoi eteenpäin.
Oli myös mukavaa huomata kirjallista aineistoa opiskellessa, että aiheet oikeasti kiinnostivat itseä ja niistä tulisi opiskelupaikan saatuaan oppimaan vielä paljon lisää. Pääsykokeisiin lukeminen ei ollut ainoastaan kirjasta pänttäämistä, vaan pääsi myös liikkumaan lajitaitojen harjoittelun myötä, mikä oli kivaa!

Miten Liikunnalle.fi -valmennuskurssi auttoi sinua onnistumaan pääsykokeissa?

Valmennuskurssin myötä sain paljon ohjeita siihen, miten rakentaa omaa valmistautumista, ei tarvinnut miettiä, miten jotain itselle vieraampaa lajia harjoittelisi, kun siihen sai selkeät ja kattavat ohjeistukset. Materiaalia ja tukea myös kirjalliseen kokeeseen oli paljon saatavilla. Valmennustiimiltä sai myös palautetta ja vinkkejä omiin suorituksiin. Valmennuskurssin ansioista valmistautuminen oli määrätietoista ja selkeää. Lisäksi valmennuskurssille mukaan lähteminen konkretisoi ajatusta siitä, että tässä ollaan nyt tosissaan ja kaikki apuvoimat on otettu käyttöön.

Millainen päivä oli 26.6.2018?

Olin töissä, kun huomasin muiden päivityksistä, että tulokset olivat tulleet. Päätin katsoa tulokset rauhassa vasta kotona. Kotiin päästyäni katsoin sähköpostiani jännityksellä sormieni läpi vilkuillen. Jo ennen sähköpostin avaamista huomasin tekstin ”opiskelupaikka vastaanotettavissa”. Olin pakahtua riemusta! Tuntui ihan älyttömän mahtavalta ja myös helpottavalta, että kova työ vihdoin palkittiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Millaista opiskelu liikunnalla on ollut?

Opinnot liikunnalla ovat olleet mielenkiintoisia ja monipuolisia. Opiskelu ei ole ollut pelkkää luennoilla istumista tai tentteihin pänttäämistä. Olemme olleet mukana erilaisissa mittauksissa sekä päässeet liikkumaan eri lajien parissa liikuntakursseilla. Liikunnalla vallitsee suvaitsevainen ja yhteisöllinen henki. Ihmisiä löytyy ihan laidasta laitaan, mutta silti kaikkia yhdistää sama intohimo liikuntaa ja sen alaisia asioita kohtaan. Yliopisto-opiskelun myötä olen päässyt myös osaksi useita opiskelijoille ja liikuntalaisille suunnattuja
tapahtumia, kuten metsäretkeä tai liikunnan tanssiaisia!

Mainitse yksi opintojen ulkopuolinen asia, jonka koulupaikka on tuonut elämääsi ja kuvaile asiaa/tapahtuma hieman?

Liikunnalla opiskelun myötä aloitin uuden harrastuksen liikunnan omassa kuorossa, joka on ollut mahtavaa! Sitä kautta olen tutustunut oman vuosikurssini ulkopuolisiin liikuntalaisiin sekä oppinut ja kokenut uutta.

Mitä sanoisit nyt itsellesi, joka miettii liikunnalle hakemista? 

Älä vain hae liikunnalle, mene sinne. Asennoidu niin, että aiot päästä sisälle. Tee selkeä suunnitelma siitä, miten aiot valmistautua ja pyri järjestelmään asiat niin, että valmistautumiselle jää tarpeeksi aikaa. Vaikka asioita opitaan toistojen ja pitkäjänteisen työn kautta, tulee kuitenkin muistaa, ettei määrä korvaa laatua. Kun opiskelet kirjallista materiaalia tai treenaat lajeja, keskity siihen ja tee se laadukkaasti. Muina aikoina, anna itsellesi lupa irrottautua hetkeksi pääsykoeprojektista ja keskittää huomio johonkin muuhun. Kun painaa kunnianhimoisesti kohti asettamaansa tavoitetta, on hyvä välillä pysähtyä ja antaa kehityksen tapahtua ilman, että kokonaiskuorma kasvaa liian suureksi. Kun näytönpaikka sitten koittaa, luota itseesi ja siihen, mitä olet kehittymisesi eteen tehnyt.