Sanna Jaatinen

SANNA JAATINEN

Liikuntapedagogiikalle 2017

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Sanna Jaatinen, 20-vuotta ja kotoisin Joensuusta.

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Olen harrastanut yleisurheilua kilpatasolla noin kymmenen vuotta, mutta lopetin sen viime talvena. Yleisurheilussa päälajini oli aitajuoksu ja hieman nuorempana myös pituushyppy sekä pikajuoksu. Lapsena tuli kuitenkin kilpailtua lähes joka lajissa moukarinheitosta kolmiloikkaan. Minulla ei muuten ole juurikaan ollut liikunnallisia harrastuksia, jos uimakoulua ei lasketa. Olen kuitenkin ollut yläasteella liikuntaluokalla ja lukiossa urheilulinjalla. Nykyisin olen tehnyt yleisurheilun parissa paljon ohjaus- ja valmennushommia.

Miksi hait liikunnalle?

Jo lapsena haaveeni oli olla opettaja ja yläasteen alussa tiesin, että haluan olla tulevaisuudessa liikunnan opettaja. Liikunta on aina ollut minulle tärkeä asia ja mikäpä olisikaan kivempaa, kun saada opiskella sen parissa.

Mitä hait opiskelemaan?

Hain opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa, koska siitä valmistuu suoraan liikunnanopettajaksi.

Miten valmistauduit?

Lukiossa aloin tutkia, että millaiset pääsykokeet liikunnalle on. Jo lukiossa tein liikuntadiplomin ja panostin muutamiin aineisiin, koska tiesin, että niistä on hyötyä pääsykokeiden ensimmäiseen vaiheeseen. Osallistuin hyvissä ajoin liikunnalle –valmennuskurssille ja sen avulla aloin valmistua pääsykokeiseen. Myös kaverini oli mukana kurssilla ja harjoittelimme eri lajeja yhdessä.

Omat heikkoudet ja vahvuudet?

Heikkouteni oli selvästi rytmiikka-osio. Muissa lajeissa olin tasaisen hyvä. Myös opetustuokio meni hyvin, koska minulla on paljon kokemusta ohjaamisesta.

Mikä oli ratkaisevaa liikunnalle pääsemiseksi?

Motivaatio. Kirjalliseen kokeeseen opettelin artikkelit lähes ulkoa, koska tiesin, että pikkutarkkoja kysymyksiäkin kysytään. Liikunnalle-valmennuskurssin avulla pystyi harjoittelemaan juuri oikeita lajeja tehokkaasti, koska aina sai vinkkejä facebook- ryhmästä. Näin ei mennyt aikaa mihinkään turhaan ja pystyi keskittymään omiin heikkouksiin. Oli paljon apua, kun sain usein kaverin mukaan lajiharjoituksiin ja he pystyivät kuvaamaan videoita suorituksista. Eniten apua oli kuitenkin harjoituspääsykoepäivästä. Siellä tein lähes kaikki mahdolliset virheet ja oikea pääsykoe meni paljon paremmin, kun tiesin mitä ei ainakaan kannata tehdä. Huomasin myös, että harjoituspääsykoe jännitti huomattavasti enemmän kuin itse varsinainen pääsykoe, joten myös henkisesti siitä oli suuri apu. En usko, että olisin päässyt ensimmäisellä yrittämällä liikunnalle ilman valmennuskurssia.

Millaista liikunnalla on ollut ja miten olet viihtynyt?

Meillä on ihan huippu ryhmä ja myös opettajat ovat olleet mukavia. Tykkään, että opinnoissa on paljon ryhmätöitä ja parasta opiskelussa on, kun pääsee itse tunneilla tekemään paljon eikä aina tarvitse istua luennolla.

Vinkkisi liikunnalle hakeville?

Mitä aikaisemmin aloittaa valmistautumisen sitä helpompaa pääsykokeissa tulee olemaan. Töitä pitää tehdä, mutta se myös palkintaan.